Blog DanceArt

Dans fără limite

Dansul este modul prin care ne exteriorizăm sentimentele. Ne oferă o stare de bine și are un rol esențial în dezvoltarea noastră. Indiferent de situație, dansul aprinde în noi o flacără a pasiunii pentru mișcare, ne oferă bună dispoziție. Astfel, toată energia negativă este alungată prin mișcările dinamice.

Acea flacără a pasiunii pentru mișcare, pentru dans, s-a aprins și în sufletul membrilor trupei BB Dance, formată din tineri cu dizabilități fizice și locomotorii. Ei au învățat să treacă peste piedicile puse de viață și să se bucure cu adevărat de muzică. Au învățat să se conecteze cu ceilalți prin dans, au căutat în ei potențialul pe care îl aveau. Prin dans au reușit să își controleze dizabilitatea, să nu lase mintea să dezvolte un tipar al gândirii dizabilității.

BB Dance este un proiect inițiat de Asociația HIFA-România în 2015 și în prezent numără 10 membrii, 5 cupluri mixte formate din 5 persoane cu dizabilități, în scaun cu rotile, și 5 persoane sănătoase. În urmă cu patru ani, fondatoarea Dance Art, Somodi Katalin, a învățat un cuplu mixt coregrafia unui dans, iar de atunci povestea sa cu BB Dance continuă. Prin implicare voluntară, izvorâtă din pasiune și multă dăruire, Somodi Katalin a reușit să-i ajute pe tineri să învețe coregrafii din ce în ce mai frumoase. Trupa BB Dance a evoluat surprinzător într-un timp relativ scurt, fiecare membru dedicând timp și pasiune pentru rezultate deosebite.

Dansul reprezintă modalitatea perfectă prin care se pot învinge fricile și inhibițiile. Zona de confort este ritmul de viață în care totul curge liniar și nimic nou nu se întâmplă deoarece gândirii raționale îi place stabilitatea și siguranța. Sunt acele lucruri pe care le repetăm zi de zi fără să introducem nimic nou în comportamentul nostru. Dansul ne împinge în afara bulei de confort, ne expune în toată splendoarea noastră și ne învață să ne bucurăm de viață. Astfel ajungem să ne iubim asa cum suntem și să trecem peste defectele și fricile care ne pun piedici zi de zi.

Pentru a reuși să ne îndeplinim  este nevoie de multă perseverență, ambiție și o atitudine pozitivă, atât în dans cât și în viata de zi cu zi. Ambiția te face să te simți mai bine, îti trezește speranța și te ajută să dai vieții un sens. Nimeni nu spune că drumul va fi ușor. Vei avea parte de încercări, de greșeli, dar important este să nu renunți, să adopți o atitudine pozitivă!

Perseverența este combustibilul care ne motivează să luptăm în viață cu curaj și dăruire. Uneori ai tendința să renunți, pentru că deși ai străbătut un drum lung pentru a ajunge unde îți doreștiparcă uneori drumul nu se termină și mai este mult de străbătut. Cu toții ne dorim multe lucruri în viață, iar diferența între cei ce reușesc și cei care nu reușesc este gradul de perseverență al fiecăruia.

Cu ajutorul fondatoarei DanceArt, tinerii cu dizabilități din BB Dance au arătat că prin dans se pot depăși obstacolele, limitele impuse de o problemă de sănătate, iar viața poate fi chiar frumoasă!

Comments

comments