Blog DanceArt

Cupa Dance Art, competiție de dans sportiv pentru toate vârstele

Dansul sportiv, unul dintre cele mai populare sporturi din lume, se distinge de celelalte genuri ale dansului prin caracterul său competițional, fiind o disciplină cu reguli bine stabilite și ierarhii. Formă de artă dusă la limita cea mai înaltă a perfecțiunii, dansul sportiv modelează fizicul și psihicul celui ce practică dansul. Procesul de pregătire sportivă în dansul sportiv implică pregătirea fizică, tehnică, psihologică, artistică, muzicală și toate se influențează reciproc.

Competițiile de dans sportiv reprezintă un reper pentru cei ce practică dansul sportiv și se depun eforturi uriașe pentru pregătirea perechilor pentru această competiție.

O competiție mult așteptată în peisajul competițiilor de dans sportiv din România o reprezintă Cupa Dance Art, un eveniment pentru care există un interes deosebit din partea fiecărui club de dans sportiv din țară. Dance Art este un concurs unde anual sunt înscrise multe perechi, circa 450-500 de sportivi. În acest an, Cupa Dance Art a ajuns la cea de a XI-a ediție și va avea loc pe data de 7 decembrie  2019, la Sala de sport Sântana de Mureș.

Concursul este organizat pe categorii de vârstă, de la 4-7 ani la seniori, și clase valorice, standard și latino, în total fiind 42 de competiții perechi și 7 solo fete.  

Categoria Debutanți reprezintă primul nivel de competiție oficială a sportivilor dansatori în pereche, iar Precompetițional este următoarea clasă competițională. Sunt categoriile de cei mai începători, sunt acceptate 1,2 și 3 dansuri, adică: cha-cha, vals lent, jive.

Următoarea clasă, Hobby, cu 4 dansuri-vals lent, quick step, cha-cha, jive.

Clasa E – 6 dansuri -vals lent, vals vienez, quick step, samba, cha-cha, jive

Clasa D -8 dansuri -vals lent, tango, vals vienez, quick step, samba, cha-cha , rumba, jive

OPEN BASIC 5 STANDARD -vals lent, tango, vals vienez, slow fox, quick step  si 5 LATINO- samba, cha-cha , rumba, paso-doble,  jive- figuri impuse

Categoria OPEN – 5 DANSURI LATINO ȘI 5 DANSURI STANDARD -figuri impuse și liber alese.

Competiția va avea loc de dimineața până seara, vor fi 4 programe și în fiecare program sunt cuprinse anumite categorii de concurs pe vârste și nivel (clase). Dansatorii vor evolua din calificări (sferturi și semifinale), până ajung în finală (primele 6 sau 7 perechi) și se desemnează câștigătorii.

Concursul va fi arbitrat de 18 arbitrii atestaţi de FRDS-Federația Română de Dans Sportiv, un secretariat compus din 2 persoane şi  3 oficiali din partea Federaţiei (Președintele juriului, Observator Federal, Director de Concurs). Criteriile de bază în arbitraj sunt reprezentate de timing și ritm de bază, liniile corpului, calitatea mișcării corpului, interpretarea ritmică, calitatea tălpii, calitatea mișcării pe ringul de dans.

În cadrul Cupei Dance Art își vor da concursul cele mai bune perechi ale clubului alături de copii din “pepiniera” clubului, ei fiind la prima lor ieșire în fața publicului. Invitat special va fi trupa BB Dance (perechi combi: băieții cu dizabilități locomotorii în scaune cu rotile și partenerele în picioare).

Comments

comments