Blog DanceArt

9 lucruri pe care nu le știai despre dans

Dansul este o formă de artă exprimată prin mișcare. Apoi mișcarea capătă valoare estetică și simbolică interpretată în mod propriu de fiecare dansator, dar și de privitori, în cadrul unei culturi. Dansul poate fi liber, de improvizație sau poate urmări un tip de coregrafie. Cele mai cunoscute forme de dans sunt dansul teatral, în care dansatori evoluează pentru un public sau o audiență specifică și dansul de societate, practicat de oricine, solo sau în grup, în cadrul unor evenimente precum diferite adunări, reuniuni, nunți, festivaluri și altele.

Dansul ca formă de artă este practicat de dansatori profesioniști și se bazează pe o serie de elemente de coregrafie, scenografie, vestimentație și nu numai, pentru a crea o poveste pentru privitor. Dansul este una dintre cele mai solicitante profesii, pentru care practicanții trebuie să-și dezvolte abilități fizice și sportive deosebite. Trebuie subliniat faptul că dansul are o serie de beneficii asupra sănătății. Medicii au recunoscut din timpuri mai vechi faptul că dansul are efecte importante asupra metabolismului, beneficii pentru sistemul cardio-vascular, respirator, muscular, o contribuție însemnată în ceea ce privește controlul greutății, dar și beneficii la nivel psihologic. Dansul este recomandat de medicii și ca mod de exercițiu foarte util și plăcut ce favorizează recuperarea în urma unor afecțiuni sau intervenții chirurgicale. De asemenea, dansul are beneficii la nivel mental și contribuie la o bună funcționare a memoriei.

Dintotdeauna, dansul a fost un puternic instrument în socializarea și interacțiunea umană. De-a lungul timpului, această formă de artă a devenit o componentă importantă a vieții noastre. Dansul există din cele mai vechi timpuri. În trecut era un mod de a exprima bucuria și de a sărbători. Iată câteva aspecte interesante legate de dans.

1. Mulți istorici sunt de părere ca dansul ritualic și apoi dansul de societate au jucat un rol  important în dezvoltarea timpurie a civilizațiilor.

2. Prima dovadă arheologică legată de dans datează din urmă cu 9 mii de ani, prin picturile dintr-o peșteră din India.

3. Dansul era folosit în ceremonii religioase pentru a spune povești despre zei și a da viață miturilor.

4. Era un mod de storytelling vizual folosit în principal de preoții egipteni.

5. Egiptenii foloseau dansul atât ca mod de distracție cât și în scop religios.

6. În Grecia și Roma antică, zeii Dyonisios și Bacchus erau sărbătoriți printr-o serie de festivități dedicate lor, prin muzică și dans.

7. Istoria dansului modern din Europa începea în Renaștere, când s-au inventat multe tipuri noi de dans.

8. Valsul, unul dintre cele mai populare dansuri din zilele noastre, a apărut la mijlocul secolului XIX datorită compozitorului Johann Strauss, însă originile sale se trag din secolul XVI.

9. Există forme de dans dedicate oamenilor în scaune cu rotile.

Iar acestea sunt doar câteva aspecte interesante din istoria, evoluția dansului și despre efectele pe care acesta le are asupra noastră din punct de vedere fizic, psihic și social.

Comments

comments