Blog DanceArt

Vestimentația de concurs a dansatorilor sportivi

Dansul sportiv este o artă şi este, prin definiție, sinonim cu disciplina şi performanța. Putem spune că dansul sportiv este o activitate specifică situată la granița dintre artă şi sport, întrucât împrumută elemente importante din ambele domenii. Ca orice artă sau sport de performanță, dansul sportiv este marcat de o serie de reguli stricte, pentru că aşa cum spuneam deja, disciplina este cuvântul de ordine a acestei forme de dans.

Dar ce vedem prima dată la un cuplu de dansatori înainte de a le putea analiza prestația? Primul nostru contact cu ei este cel vizual, cel în care îi vedem făcându-şi intrarea, iar ochii noştri încep să analizeze cromatica şi tipul vestimentației lor. Da, vestimentația dansatorilor sportivi este o componentă extrem de importantă deoarece ne vorbeşte din primele clipe despre ei şi despre ce urmează să ne ofere.
Ei trebuie să-şi aleagă ținuta într-un mod cât mai inspirat, dar bazându-se totodată pe un set de norme bine stabilite. Alegerile se fac în primul rând ținând cont de vârsta dansatorilor. Ei trebuie să aleagă ținute care să-i pună în valoare şi să dea un plus de valoare actului artistic ce urmează a fi prezentat publicului. În cazul fetelor, foarte important este şi machiajul pentru care optează. Acesta trebuie de asemenea să corespundă vârstei şi să nu fie strident.

Regulamentul în ceea ce priveşte vestimentația de concurs a dansatorilor sportivi se bazează pe reguli generale şi pe regula bunului gust. Majoritatea regulilor vizează prezența feminină. Astfel, sportivele nu pot purta short, pantaloni scurți sau colanți decât dacă sunt acoperiți cu fustă. Sportivele trebuie să opteze pentru rochie, fustă sau pantaloni lungi, iar acestea trebuie să fie alese în conformitate cu secțiunea din concurs la care participă.

La secțiunea Standard, rochia sau fusta sportivelor trebuie să acopere inclusiv genunchii, iar dacă rochia are despicătură, este indicat ca acesta să nu fie mai sus de genunchi. La secțiunea Latino, rochia sau fusta fetelor trebuie să aibă franjuri, pene, mărgele sau alte materiale şi poate avea despicătură cu condița ca aceasta să acopere lenjeria fetei.

Nu se acceptă simboluri religioase ca bijuterii decorative, materiale strălucitoare, cu modele sau imprimeuri ori mâneci suflecate. Directorul de concurs poate cere înlăturarea oricărui obiect decorativ neconform cu cerințele din regulament sau care poate reprezenta un pericol pentru partenerul de dans. Regula se aplică şi în cazul alegerii materialelor şi culorilor vestimentației de concurs. Băieții trebuie să îmbrace obligatoriu cămaşă albă, pantaloni negri, cravatăsau papion. Cămaşa albă trebuie să fie băgată în pantaloni. Iar acestea sunt doar câteva dintre norme atunci când vine vorba despre vestimentația de concurs a dansatorilor sportivi. Fiecare secțiune are norme specifice atât pentru fată cât şi pentru băiat, legate de îmbrăcăminte, încălțăminte, bijuterii, coafură şi machiaj.

 

 

Comments

comments